Stuur e-mail mail_outline 22 september 2020. Een kleine test van mijn flitsers 

22 september 2020. Een kleine test van mijn flitsers

Er zijn natuurlijk veel fotografen die nooit een mobiele studioflitser meenemen en uitsluitend werken met bestaand licht, maar ik neem altijd graag een accuflitser mee.  Zo kan je het licht wat meer naar je hand zetten. Al jaren gebruik ik hiervoor degelijke Amerikaanse flitsmerken, maar deze zijn inmiddels uit de markt geduwd door nieuwkomers met goedkopere en/of innovatievere flitsers. Toch zijn ze nog goed bruikbaar en tweedehands voor een habbekrats te koop. 

De Quantum X5D heeft een vrij groot vermogen van 400Ws. De "Co-Pilot"-flitsontsteker is heel eenvoudig in gebruik: geen ingewikkelde menu's op een LCD-scherm, maar gewoon draaiknoppen én TTL-belichting. Helaas werkte deze ontsteker minder goed met nieuwere camera's. Het werd tijd om iets nieuws uit te zoeken. 

Elinchrom maakte al jaren de kleine, maar krachtige ELB400-flitser en zodra de ELB500 op de markt kwam, met de mogelijkheid van TTL én HSS, schafte ik deze laatste aan. De flitser werkt best goed, maar wel met een beetje weinig vermogen onder zonnige omstandigheden.  De ELB500 leek echter geen 500Ws onder de motorkap te hebben. Ook liet de geavanceerde flitsontsteker het soms afweten en dat is heel vervelend als je druk bezig bent met een fotoshoot.  

Bij fotosessies binnenshuis, dus met een stopcontact in de buurt, gebruik ik sinds een paar jaar de Einstein 640Ws-flitsers. De Einstein is ontwikkeld door Paul C. Buff, een klein en  eigenzinnig bedrijf uit Nashville, Tennessee. In de VS is Paul C. Buff voornamelijk bekend vanwege de goedkope AlienBees-flitsers. Deze flitsers zijn verkrijgbaar in vele felle kleuren met een  "happy-bee" erop. Veel startende fotografen zijn ooit begonnen met AlienBees-flitsers. Op hun website staan veel heldere instructievideo's over hun producten, want ze leveren een compleet assortiment aan flits-artikelen.

De Einstein-flitser is van een heel ander kaliber dan de AlienBees. Hij is ook klein, maar volgestouwd met slimme mogelijkheden en met 640Ws behoorlijk krachtig.  En dat voor een heel redelijke prijs. 

De flitser is inwendig opgebouwd als een opzetflitser, dat wil zeggen dat bij het hoogste vermogen de flitsduur het langst is en bij het omlaagbrengen van het vermogen de flitstijden steeds korter worden. Met korte flitstijden is het  bevriezen van beweging of water geen enkel probleem. En de oplaadtijden gaan dan ook drastisch omlaag, dat spreekt. 

Een "gewone" studioflitser heeft de snelste flitsduur bij het hoogste vermogen. En dat is best onhandig wanneer je actieopnames maakt, de oplaadtijd is altijd langer bij hoog vermogen dan bij een lager vermogen.

Een heel handige flitser dus, die Einstein 640Ws, maar met netsnoeraansluiting minder goed inzetbaar op locatie. Gelukkig is er sinds kort ook de Vagabond Mini leverbaar, een 120V lithium-converter, eveneens van Paul C. Buff. Sindsdien laat ik de Elinchrom ELB500 vaker thuis. 

De Einstein is veel krachtiger dan de andere flitsers, zo merkte ik enigszins verbaasd, tijdens een kleine test met de andere flitsers. De test laat zien dat de ELB500 (500Ws) en de Quantum X5D (400Ws) eigenlijk evenveel vermogen hebben. De Einstein (640Ws) moest ik tot op de helft van het vermogen - dus op 320Ws - , terugbrengen voor dezelfde lichthoeveelheid! Het hoogste vermogen van de ELB500 én de X5D zal dus rond de 320 Ws liggen.  

Aangezien je buitenshuis vaak op hoog vermogen moet flitsen - om de zon de baas te blijven -, zal dit met de Einstein dus wat makkelijker gaan. Zeker als je nog een softbox of flitsparaplu wil gebruiken. 

Helaas ontbreekt de HSS op de Einstein, anders was de flitser helemaal compleet. Maar ja, voor maken van portretten buitenshuis (met een onscherpe achtergond) kan je altijd ND-filters gebruiken. Dat werkt ook goed en met een elektronische zoeker in de camera blijft het beeld toch helder. Natuurlijk neem ik voor portretten buiten ook de ELB500 mee. Een vage achtergrond is hiermee redelijk eenvoudig te realiseren. Mits de zon niet al fel schijnt  en de flitsontsteker het doet;-).

Wil je ook eens de Einstein, de Elinchrom of de Quantum-flitsers uitproberen, stuur mij dan een berichtje.

Sinds kort zijn de Paul C. Buff producten dus in Nederland te verkrijgen, de importeur heeft een eigen studio in Den  Haag, waar alle producten uitgebreid getest kunnen worden. 

Flits en Flash

Einstein™ Product Demo

Paul C. Buff

Elinchrom

Op de klein uitgevallen, ietwat saaie foto, zie je de onbewerkte foto's.

Vlnr ELB500, Einstein en de Quantum X5D. 

Instellingen: f22, 1/200ste, 5600K, standaardreflector met diffusor. De foto is een staande uitsnede van een liggende foto: de bovenkant is de daadwerkelijke rand. Links, rechts en onder is uitgesneden. De lange flitsduur van zowel de ELB500 als de Quantum veroorzaakten de donkere rand bovenin.

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston